Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierś z indyka umyj i osusz, a następnie przetnij ostrym nożem wzdłuż, do około 3 cm głębokości – tak, aby filet rozłożył się na pół. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj wewnątrz musztardą.
Orzechy włoskie praż przez ok. 5 min w piekarniku rozgrzanym do 180oC lub na patelni. Uprażone orzechy posiekaj. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w paski morele. Płatki owsiane praż w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 10 min.
Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z olejem. Wymieszaj z bakaliami i prażonymi płatkami owsianymi, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem.
Na przekrojonej piersi z indyka ułóż farsz, po czym zwiń tak, aby farsz znajdował się w środku. Posmaruj z wierzchu musztardą i posyp listkami tymianku.
Tak przygotowaną pieczeń owiń dokładnie plastrami wędzonego boczku i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 30-45 min.
Sos pieczeniowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zagotowaniu, dopraw go listkami świeżego tymianku.
Pieczeń podawaj na ciepło z dodatkiem sosu pieczeniowego.